File de poveste

luni, 16 septembrie 2013

Lucruri care NU merita cumparate




          Asa cum am mai spus si aici, eu sunt o adepta convinsa a Conceptului Continuum si Attachment Parenting. Asta o spun ca pe o justificare a listei ce urmeaza. Nu judecati inainte sa cititi articolul din link.  :) Este o lista facuta din timp, e posibil sa se mai adauge sau scoata elemente din ea, lucru de care ma indoiesc totusi.

1. Carucior

Ciudat? Da si nu. Siiiigur pare socant. Puteti sa va opriti  un moment sa va reveniti. Cand sunteti pregatiti cititi mai departe [:))].

Initial vorbeam cu jumatatea mea mai buna, ca nu il luam din prima, doar nastem iarna si nu o sa plimbam bebelina pana prin aprilie ( in nordul tarii primavara vine prin aprilie) . Apoi, pe parcurs ce ma informam, am aflat ca nu imi va fi util, din moment ce voi plimba bebelina in port-bebe-uri. Orice wrap, sling sau esarfa port-bebe e mai iubita de copil decat caruciorul cel rigid si rece. Si ca sa va demonstrez asta uitati ce vede bebele din wrap si ce vede din carucior :



Bebe1 plimbat in carut are o aria de vedere destul de limitata: vede cerul, jucariile care atârnă si fața mamei. El aude claxoane, dar nu vede masinile, aude cateii care latra dar nu stie ce inseamna asta, nu ii vede, aude copiii care se joaca dar nu ii vede. Primeste informatii incomplete. Din cand in cand mai apare cate un deget care il gâdila si o fața straina care ii zâmbeste.
Bebe2 purtat sus pe spatele mamici vede si aude masinile care claxoneaza, vede si aude cateii, vede si aude copiii. Bebe purtat primeste informatii. El intoarce capul si isi alege ceea ce vrea sa vada, daca nu are chef sa vada o fata straina, intoarce capul, se ascunde si gata. Daca se aude vre-un zgomot, intoarce capul si vede ce se intampla. Bebe purtat participa.

Doriți mai multe motive? Aici sunt doar câteva. Ok, mai multe.

  • Cărucioarele sunt mari, grele și voluminoase. Nou-născuții nu sunt nici unul din acestea. Un bebeluș într-un sling nu cântărește mai mult decât bebelușul în sine.
  • Cărucioarele sunt deseori greu de potrivit în mașină, și au nevoie de spațiu de depozitare și acasă. Multe slinguri îți vor încăpea în poșetă.
  • Dacă folosești frecvent mijloace de transport în comun, cum ar fi autobuzele de tranzit, vei descoperi că slingul este mult mai ușor de luat cu tine, și mult mai sigur într-o cursă cu denivelări!
  • De câte ori ai văzut părinții care se străduiau să împingă un cărucior gol în timp ce purtau în brațe un nou-născut nervos, sau în timp ce toddler-ul prea-activ-ca-să-stea se plimba pe lângă cărucior? Un sling gol nu aduce nici o încărcătură adițională.
  • Evident, mâinile îți sunt libere! S-ar putea să nici nu-ți dai seama de diferență până când experimentezi tu însăți. Acest lucru este în mod special util atunci când ai și copii mai mari de care trebuie să te ocupi. În plus, nu va trebui niciodată să te îngrijorezi în legătură cu problemele de siguranță ale unui cărucior care se duce la vale de lângă tine atunci când uiți să-i pui frâna.
  • Slingurile sunt mai ușor de ridicat peste borduri, sunt mai ușor de folosit în uși rotative, sunt mai ușor de manevrat prin uși de intrare foarte grele, sunt mai ușor de folosit atunci când urci pe dealuri sau când urci pe scări. Poți chiar să urci pe scările rulante – obicei foarte periculos cu un cărucior!
  • Cărucioarele sunt foarte dificil de împins prin zăpadă sau iarbă sau pe cărări de munte. Chiar și cărucioarele ”de teren” au limitele lor. Slingurile sunt limitate doar la locurile în care te pot duce picioarele tale.
  • Ai încercat vreodată să te strecori printre rafturile înghesuite din magazine cu un cărucior? Dar prin locuri aglomerate cum ar fi mall-urile? Nu numai că te descurci mai ușor cu un sling, dar nu trebuie să te îngrijorezi că ai călca pe cineva pe picioare. Te vei simți de asemenea mai în siguranță în locurile aglomerate cu bebelușul tău în siguranță cuibărit lângă tine, decât la distanță de un braț, riscând să fie lovit și îmbrâncit. (nota mea: ca să nu mai spun de sentimentul de siguranță pe care îl are copilul în spații aglomerate în brațele părintelui)
  • Sunt multe locuri în care pur și simplu nu poți lua un cărucior, cum ar fi spectacolele din parcuri (care au de obicei ”parcare pentru cărucioare” în afară). Din moment ce trebuie să-ți porți bebelușul în brațe în acele zone oricum, de ce să nu o faci mai confortabil, și să nu trebuiască să te îngrijorezi cu parcatul căruciorului oricum?
  • Cărucioarele sunt obiecte intens fabricate, de obicei făcute în China, cu plasticuri toxice și cu materiale tratate-cu-cine-știe-ce-chimicale. Slingurile sunt în general făcute local, sau europene, și opțiunile organice sunt numeroase.
  • Nou-născuții au o foarte mică arie de vedere. Când sunt împinși într-un cărucior, sunt prea departe și nu te pot vedea. Din punctul lor de vedere, tu nu mai exiști.
  • Dacă bebelușul începe să se enerveze în cărucior, trebuie să te oprești, să te apleci, poate să te întorci, să îți dai seama care e problema, s-o rezolvi, înainte să poți să-ți continui drumul. Dacă bebelușul tău e într-un sling – ei bine, în primul rând e foarte puțin probabil să se agite – dar îl poți liniști mult mai ușor, chiar și fără să te oprești. (nota mea: la noi în țară, cel puțin la mine în oraș asta nu e o problemă, pentru că mamele ce le văd zilnic nu se opresc oricum nici cu căruciorul...)
  • Când îți porți copilul, ești în armonie cu el, cu stările și cu nevoile lui, și în mod natural vei interacționa mai mult și mai ușor cu el decât dacă ar fi într-un cărucior.
  • Poți alăpta discret în timp ce bebelușul este în sling. Încearcă să faci asta într-un cărucior!
  • Dacă bebelușul adoarme în timp ce vă plimbați, este mult mai ușor când este în sling. Poți să-l ții în continuare în sling când ajungeți acasă, sau (depinde de tipul de sling) poți să-l lași jos în timp ce ieși tu din sling. (nota mea: ca să nu mai spun că la trecerea dintr-un ciclu de somn în altul, simțindu-te aproape va adormi la loc imediat)
  • Bebelușii care își petrec prea mult timp pe spate în pătuțuri, cărucioare și scoici de mașină au un risc mare de sindrom de „cap plat”.
  • Folosirea excesivă a cărucioarelor, în mod special pe măsură ce bebelușii devin toddleri sau chiar mai mari, poate fi o cauză a creșterii epidemiei obezității copiilor.
  • Să nu neglijăm efectul pe care cărucioarele îl au asupra altor oameni, în afara mamei și a bebelușului. Cărucioarele aglomerează și mai mult spațiile deja mult prea aglomerate, luând mai mult decât dublul spațiului pe care l-ar ocupa un părinte cu bebelușul într-un sling; cărucioarele goale din afara magazinelor blochează traficul pietonal; și când sunt numeroase, sunt privite ca opacoste.
  • Bebelușii care sunt purtați plâng mai puțin. Acest fapt reduce hormonii stresului, și crește capacitatea de învățare: mai puțin timp și mai puțină energie petrecute plângând = mai mult timp în starea de ”atenție tăcută”, stare în care ei absorb cele mai multe informații.
  • Bebelușii purtați experimentează viața la ”nivelul ochilor”, și sunt mult mai implicați în mediul lor înconjurător, observându-te pe tine și pe cei din jur. Bebelușii din cărucioare, în mod particular nou-născuții, sunt de obicei acoperiți complet, deprivați total de orice stimulare senzorială și interacțiune cu lumea.

2. Balansoar

Inutil si galagios. Bebe are nevoie sa simte apropierea unui persoane, sa o simta pe mamica lui, sa ii simta bataile inimii, nu are nevoie sa stea intr-un suport de plastic.

3. Suzeta 

Sunt foarte multe de zis pe aceasta tema. In mare, pentru a-i justifica prezenta pe aceasta lista de "NU-uri" voi enumera o parte din motive:
- tine bebele ocupat cat mama are treaba - Eu ma voi dedica total fetitei mele, treaba prin casa o voi face cu ea alaturi, in bratele mele (mai exact intr-un port-bebe), deci nu e util in primul rand.
- odata ce descopera "minunatia" de suzeta exista riscul ca bebelusii sa refuze sanul - nu imi asum asa un risc
- li se ofera bebelusilor o falsa alinare, un substitut pentru ceva ce trebuie sa primeasca in mod natural si normal. Se bate cap in cap cu respectul pe care il oferi. Cum il respecti daca il pacalesti in asa un hal?
- favorizeaza aparitia cariilor si a infectiei la urechi si chiar cresterea gresita a dintilor
- provoaca dependenta - bebele se va trezi la miez de noapte si va plange dupa plasticul acela ingrozitor. 


4. Biberonul

Pentru mine este un obiect inutil deoarece voi alapta exclusiv pana la 6 luni si apoi pana la 2 ani si chiar peste, in combinatie cu auto-diversificarea ( voi scrie si despre asta,promit). Daca va fi nevoie in caz de forta majora ( nu imi pun problema ca nu voi avea lapte, deja imi curge colostru :)) ), dar daca dintr-un motiv, nu stiu acum care, as fi nevoie de biberon, voi cumpara unul de la farmacie pe moment.

5. Cantar

Motiv de stres inutil. Bebele creste si fara sa il cantarim. Ba chiar creste mai bine !

6.  Pătuț 

Pur si simplu inutil noua, se subînțelege de ce. Vom practica cu succes dormitul in 3 sau co-sleeping-ul. Vom vedea pe moment cum ne vom simti mai bine.   Clasicul pat al copilului nu va exista in casa noastra pana cand bebelina nu va creste mareeee si va dori sa doarma singura ( si sper sa nu se intample asta prea repede).

7. Sterilizator, Umidificator, Aparat Emisie-Receptie

Nu, nu si nu.
Nu pentru ca voi alapta.
Nu pentru ca o farfurie cu apa pe calorifer face la fel de bine treaba.
Nu, pentru ca vom fi mereu una cu cealalta si ne vom auzi si vedea in permanenta.

8.  Batista bebelusului
O inventie brutala si deloc igienica. Nu sunt de acord cu asa ceva !

9. Masuta de infasat 
Am deja o masuta care e perfecta ca inaltime si latime si nu vad de ce sa nu o folosesc. Cu ce m-ar ajuta una speciala? Nuuu...





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu